چارچوب‌های مدیریت پروژه: اسکرام

دسته‌بندی: بازگشت به اصول, مدیریت پروژه

در ادامه‌ی شناخت چارچوب‌های مدیریت پروژه و بعد از صحبت در مورد چارچوب‌های «فرمان و کنترل» و «چابک»، حالا نوبت به اسکرام میرسه.

اسکرام (Scrum)

ریشه‌ی رویکرد اسکرام به مدیریت پروژه به سال 1986 برمی‌گرده. این کلمه یک استعاره در ورزش راگبی بود و در معنای رویکرد به شدت تکراری و جامع به توسعه محصول استفاده میشد. اسکرام در سال 1991 برای توصیف این فرایند به کار برده شد و در نهایت در 1995 شروع رسمی خود را در ایالت تگزاس ایالات متحده جشن گرفت. اسکرام واقعن رویکرد یکتا و متفاوتی داره و واژه‌های مخصوص به خودش رو هم داره، مثل: اسکرام مستر، چیکن (جوجه)، پیگ (خوک) و اسپرینت (دو سرعت).

در ویکیپدیا، اسکرام اینطور توصیف شده: اسکرام یک «شالوده فرایند» است که مجموعه‌ای از عملیات‌ها و نقش‌های از پیش تعریف شده را دارد.

نقش‌های اصلی در اسکرام اینها هستند:

1. اسکرام مستر (ScrumMaster): کسی که فرایندها را حفظ می‌کند (معمولن به جای مدیر پروژه)

2. مالک محصول (Product Owner): کسی که نماینده ذینفعان است.

3. تیم: گروه بین بخشی و حدودن 7 نفره که کار تحلیل، طراحی، پیاده‌سازی، تست و غیره رو انجام می‌دهند.

هر اسپرینت معمولن یک بازه زمانی 2 تا 4 هفته‌ای است که با نظر تیم طول دقیق اون تعیین میشه. در طول هر اسپرینت، یک بخش قابل تحویل ایجاد میشه (برای مثال، نرم‌افزار تست شده و در حال کار). مجموعه فیچرهایی که در هر اسپرینت قرار میگیره از انباشته محصول (Backlog) بیرون میاد. در این انباشته مجموعه‌ای از الزامات سطح بالای کار که باید انجام شود می‌آیند. اینکه چه آیتم‌هایی از انباشته وارد اسپرینت شوند در «جلسه برنامه‌ریزی اسپرینت» مشخص میشه. در این جلسه، مالک محصول به تیم اطلاع می‌دهد که می‌خواهد چه آیتم‌هایی از انباشته انجام شوند. بعد تیم تعیین میکنه که چه مقدار از این کارها میتونه در اسپرینت بعدی انجام بشه. در طول هر اسپرینت هیچ کس حق نداره انباشته رو تغییر بده. در واقع الزامات در این بازه‌ی زمانی قفل می‌شوند. بعد از اینکه اسپرینت تمام شد، تیم نتیجه کار خودش رو نمایش میده.

با اینکه اسکرام اغلب به عنوان رویکرد چابک به مدیریت پروژه مطرح میشه ولی ویژگی‌های خاصش اون رو در دسته‌ی مخصوص به خودش قرار میده. این مفهوم به راحتی میتونه در چارچوب‌های سنتی تنیده بشه و رویکرد متفاوتی برای پروژه های کوچک و بزرگ ایجاد کنه. قوانین سفت و سخت اسکرام نیاز به یک تیم آموزش دیده و باانگیزه داره تا بتونند این کار رو در یک شرکت انجام بدهند. از طرف دیگه ضرب‌المثلی میگه هیچ پلیسِ اسکرامی وجود نداره، پس هر جور دوست دارید میتونید از اون در چارچوب‌های فعلی خودتون استفاده کنید.

اسکرام بیشتر در پروژه‌های توسعه نرم‌افزار استفاده میشه ولی در هر نوع پروژه‌ای میشه از این روش بهره برد، مخصوصن در جایی که نیاز به تحویل پیوسته ارزش در بازه‌های زمانی کوتاه باشه.

1 دیدگاه. همین الان خارج شوید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

چارچوب‌های مدیریت پروژه: چابک
در معنای طرح پروژه
فهرست